ETUSIVU           RATSUPONITAMMAT         RATSUPONIORIIT         KASVATUSTOIMINTA

R.I.P. 23.12.2014 Rockmafia

VH13-029-0287

Rotu, sukupuoli Ruotsalainen ratsuponi, ori Syntymäaika 18.09.2012 VHKR
Poniprosentti 50% 3 vuotias 16.12.2012
Väri, säkä ruunikko, 148cm Koulutustaso 130cm, estepainotus
Omistaja turjake (VRL-07415) Kasvattaja Anna J. Lind

Roki palkittiin toisella palkinnolla ratsuponien syyskuun laatuarvostelutilaisuudessa!
(4+3) + 9 + 15 + 11 + 0 + 7 + 3,5 = 52,5 p. RPL-II

Roki palkittiin toisella palkinnolla lokakuun yleislaatuarvostelussa!
30 (15+15) - 28 (21+7) - 17 - 11 - 3 = 89p / YLA2

Roki on tuotu suoraan kasvattajaltaan Ruotsista. Siellä orilla kilpaili 14 vuotias tyttö kenttäkisoissa hyvillä suorituksilla. Poni on jatkanu estemenestystään täällä meillä Saksassa 120-130 luokissa ja elää nykyjään jalostusorin elämää Istriassa. Roki on reipas ja energinen poni jonka kanssa saa aina taistella treenin alussa siitä että kuka määrää. Rokilla on myöskin tapana karailla tarhasta aina silloin kun kukaan ei näe (niin hän luulee). Yleensä ori lähtee rundailemaan maastopolulle mutta tulee aina nopeasti rakaisin, koska Roki ei uskalla lähteä yksin kauhean kauas, ja kävelee suoraan talliin. Siellä sitten poni seisoo parhaiten käytävällä. Rokia ei kannata myöskään jättää talliin tai ulos yksin seisomaan. Poni hermostuu heti kun näkee että muut ponit pääsevät sisään ennen häntä.

Maastoilu Rokin mielestä on todella hauskaa ja varsinkin jos pääsee purkaamaan energiaa laukkaamalla lujaa tiellä. Myös kannattaa kokeilla Rokin kanssa Istrian omia maastoesteitä - kerrankin kun Roki on ex-kenttäponi! Ori on ehkä tallin ainoa poni joka on varma maastoesteillä, kaikkien yli päästään. Esteillä ori on melko samanlainen. Kaikkien esteiden yli päästään ja yleensä Roki ei keksi mitään tyhmyyksiä radan aikana. Aina välillä voi joku pukki tulla mutta se loppuu sitten siihen. Kannattaa kuitenkin huomioida se että maastossa että esteillä Roki innostuu enemmän kuin normaalisti ja saattaa lähteä kun tykki eteenpäin (aina välillä). Koulupuolella Roki ei taas ole yhtä innokas (vaikka ainahan sitä voi toivoa), vaan voidaan sanoa että poni muuttuu entistä enemmän hitaammaksi. Kunhan sitten orin saa liikkumaan ja kantamaan itteensä hyvin on hänellä oikein mukavat ja kivat askeleet. Laukkalisäykset ovat Rokin mielestä hauskoja sekä varsinkin väistöt (ravissa!) ovat orin bravuurit.

Kisoissa ori ei jaksaisi pysyä paikalla ja hermostuu entistä enemmän. Kesäisin tämä on vielä pahempaa kun itikat ja ötökät kiusaavat Rokia. Lopuksi ori saattaa sitten räjähtää (ja ihan kunnolla) jonka takia kannattaa lähteä verkkailemaan (ötökkäloimen kanssa) niin että Roki pääsee miettimään muuta kun niitä kiusaavia ötököitä. Kisaradalla ötökät ja itikat unohtuu ja keskittyy vain esteisiin. Eläinlääkäri on helppo nakki tälle poniorille eikä hän pelkää yhtään. Roki seisoo rauhallisesti käytävällä kun lääkäri tekee asiansa. Voisi sanoa että eläinlääkäri ja Roki ovat parhaita kavereita melkein.

i. Rock God xx
englannintäysiverinen
tummanruunikko, 167cm
ii. Rock Legend xx
englannintäysiverinen, m, 165cm
iii. Rock Master xx
iie. Blooming Daisy xx
ie. Ledgendairy xx
englannintäysiverinen, rn, 156cm
iei. Land Of Gold xx
iee. Larissa xx
e. Monday IV
new forest, ruunikko, 145cm
ei. Mystery II
new forest, m, 146cm
eii. Mystic SWE
eie. Music To Me
ee. Duo Lagoon
new forest, trtn, 144cm
eei. Doobidooy
eee. Duo Jenny

i. Rock God xx on täysiveriori joka keräilee Ruotsissa järjestään jokaisesta osallistumastaan amatööriluokasta rusetin, ja on tehnyt tätä useammankin ratsastajan kanssa. Kovin suurille radoille ei orin kapasiteetin kanssa ole asiaa, mutta sen yhteistyöhaluinen luonne ja hyvä ratsastettavuus, jotka tulevat esiin etenkin uusintaradalla korvaavat tätä puutetta. Perinteisen tummanruunikko ori on kilpailupaikalla tunnettu myös nallemaisesta luonteestaan, vaikka ori onkin - ja tässä suhteessa se eroaa roimasti orivarsastaan Rockmafiasta, joka on Rock Godiin verrattuna naurettavan vahvaluontoinen. Rock Godilla ei ole kuin nelisen jälkeläistä, joista kaksi ratsuponia ja kaksi täysiveristä, kaikki esteradoilla kilpailevia yksilöitä.

ii. Rock Legend xx on nuorena kilpaillut Irlannissa sekaestelaukoissa, jonka jälkeen se tuotiin Ruotsiin, jossa se kantakirjattiin ja se kilpaili muutaman vuoden viiveellä helpohkoissa koululuokissa ja pikkukansallisissa esteitä. Pikimusta ori periytti ihanaa luonnetta, jonka se omasi itsekin, ja se oli parhaimpina vuosinaan melko suosittukin jalostusori.

iii. Rock Master xx oli Irlannissa vaikuttanut erittäin lupaava laukkaori, joka valitettavasti joutui pois radoilta vain puolentoista kilpailukauden jälkeen sen loukatessa vakavasti etujalkansa. Hyvän menestyksensä vuoksi sitä kuitenkin käytettiin laukkahevospuolella jalostuksessa runsaastikin, ja sen varhaisemmat jälkeläiset laukkasivatkin suhteellisen hyvin ja rahapalkintoja, kun taas sen myöhemmät jälkeläiset eivät jostain syystä pärjänneetkään radoilla. Oria koitettiin laukkauran jälkeen koulukilpailukäyttöön, mutta sen laukkahevostavat olivat iskostuneet niin syvälle, ettei se toiminut kilpa-areenalla, ei sitten lainkaan.

iie. Blooming Daisy xx oli viisi varsaa varsonut siitostamma suurehkossa laukkahevossiittolassa Irlannissa. Se juoksi keskinkertaisesti nuorena radoilla, mutta ei koskaan osoittanut sen suurempia kykyjä ja voitontahtoa, joten sen kilpauraa ei jatkettu pitkään. Loput elämästään se elelikin kaikkien rakastamana siitostammana, mutta jouduttiin ähkyn takia lopettamaan varhain.

ie. Ledgendairy xx oli Ruotsissa kansallisia estekilpailuja ja pienempiä kenttäkilpailuja kierrellyt kaunis, sopusuhtainen ruunikkotamma, joka myöhemmin varsoi kolme varsaa. Varsoilleen se periytti yhteistyöhaluisuuttaan ja tahdikkaita liikkeitään, mutta ei sen suuremmissa määrin kapasiteettia, vaikka itse se kilpaili kevyesti jopa 140-tasolla. Varsojensa jälkeen 15-vuotiaana se myytiin junioriesteratsastajalle, joka kilpaili sillä pieniä junioriluokkia nappaillen palkintosijoja.

iei. Land Of Gold xx oli menestynyt kenttäratsu Iso-Britannian puolella. Koulukokeessa se ei koskaan loistanut, mutta hämmästytti ilmiömäisellä kyvyllään tehdä kerta toisensa jälkeen puhtaita maastoratoja, ja sen tiedetään tuoneen myös kokemattomia ratsastajia maaliin tähtiluokkien maastoradoilta. Orilla on paljon varsoja monissa maissa, ja niille se on periyttänyt rohkeaa luonnettaan ja pehmeää hyppyään.

iee. Larissa xx oli Ruotsissa pieniä kilpailuja joka lajissa kierrellyt tamma, joka varsoi elämänsä aikana kaksi varsaa. Ensimmäisen varsansa jälkeen se päätettiin astuttaa Land Of Goldilla, mistä syntyikin varsinainen kultakimpale, omistajiensa harmiksi tamma, joten he päättivät myydä sen. Myöhemmin on kuultu heidän katuneen päätöstään, sillä Ledgendairysta kuoriutui loistava yksilö.

e. Monday IV on lähinnä näyttelykehissä pyörinyt new forestinponitamma, joka kyllä kiersi monet ponikoulukilpailut viiden eri poniratsastajan kanssa. Tamma osaa mukavasti koulupuolella ja hyppääkin mukavasti, mutta se ostettiin helpon ratsastettavuutensa vuoksi kaikille ratsastajilleen ensiponiksi, joten se ei ehtinyt kenenkään kanssa sen merkittävämmille radoille. Karsinassa Monday on tunnettu siitä, että vain erityisen tutut henkilöt saavat sen korvat nousemaan vähänkään höröön - kaikkia muita, jopa tallityöntekijää, tervehditään korvat niskaan liimattuina.

ei. Mystery II on musta, kotoisasti ihan Myssyksi vain kutsuttu ori Ruotsissa ruotsinsuomalaisella perheellä. Sen lempinimi herättää omistajien ruotsinkielisissä tutuissa hieman huvitusta, mutta hassusta lempinimestä huolimatta Myssy on pärjännyt poniesteluokissa ihan mukavasti ja se on myös nuorena kantakirjattu toiselle palkinnolle.

eii. Mystic SWE oli suosittu jalostusori, jonka jälkeläisistä löytyy riemunkirjava joukko ratsuponeja ja new foresteja. Ori itse kilpaili aikoinaan ihan kunnon kokoisissakin poniluokissa esteillä, mutta tulokset eivät joka kerta olleet kovin mairittelevia orin itsepäisestä luonteesta johtuen. Viimeisinä kilpavuosina orin ratsastajat oppivatkin jo tunnistamaan nämä "oripäivät" ja eivät kilpailuissa edenneet verryttelyä pidemmälle, ihan vapaaehtoisesti.

eie. Music To Me oli hieman puskaponi, jos niin voi sanoa. Se toimi jossain vaiheessa ratsastuskoulussakin, kierteli pieniä kilpailuja ennen kuin päätyi pienelle new forestinponikasvattajalle, jolla se varsoi yhden varsan, jonka jälkeen se vammautui laitumella niin ikävästi, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopetus. Luonteeltaan Music To Me oli kuitenkin ihanan ystävällinen ja rauhallinen ponineiti.

ee. Duo Lagoon on Ruotsin mestaruustasoa myöten kilpaillut ponitamma, joka yhä kierrättää pikkutyttöjä ympäri poniluokkia ja ottaa silloin tällöin ruusukkeitakin. Nykyään tamma on tosin niin taloudellinen, ettei muutama puomi radalla ole mikään ihme. Aikoinaan se kuitenkin pesi helposti kokeneempiakin poneja kääntyessään vaikka pennin päällä ja auttaessaan ratsastajiaan niiden tehdessä virheitä. Aktiivisen kilpauransa jälkeen tamma teki kaksi varsaa, joista kumpikin pärjäsi rakenteensa puolesta näyttelypuolella oikein hyvin.

eei. Doobidooy oli englannissa vaikuttanut este- ja jalostusori, joka 16-vuotiaana ostettiin Ruotsiin ja se kilpaili vielä yhden poniratsastajan kanssa. Sanomattakin selvää, että Englannin ratojen jälkeen se peittosi kaikki ruotsalaiset ponit ainakin alle 110-tasolla. Muutaman kilpakauden jälkeen se myytiin harrastekäyttöön aikuiselle, joten kilparadoilla oria ei sen koommin enää nähty.

eee. Duo Jenny oli ponitamma, joka kävi nuorempana ikäluokkakilpailut esteratsastuksessa sekä laatuarvostelussa, jonka jälkeen se jäi jalostuskäyttöön Duo-ponisiittolalle, jonka oma kasvatti tamma itsekin oli. Ratsastettaessa Jenny oli aina oikein mukava ja teki sen minkä osasi, mutta pahasti ruosteessa se oli jo muutama vuosi aktiivisen ratsastuskäytön lopettamisen jälkeen. Se varsoi tosin neljä oikein mainiota jälkeläistä, joista kolme pärjäsi esteradoilla, ja yksi jouduttiin lopettamaan rakennevian vuoksi jo nelivuotiaana. © ronya

rp-t. Istria Baltimora (e. Berta van de Rose)
rp-o. Istria Voodoo (e. Haute Dame du Moulin)
rp-o. Fifth Zip It (e. Milk It)
rp-o. Rock 'N' Roll van de Istria

1) 31.07.2013 ERJ-CUP Dark Side Trakehners 130cm 01/130
2) 14.08.2013 ERJ Mewian Welsh 120cm 02/50
3) 16.08.2013 ERJ Mewian Welsh 120cm 02/50
4) 18.08.2013 ERJ Mewian Welsh 120cm 02/50
5) 15.10.2013 ERJ Fifth Bridge Ponies 120cm 05/40
6) 16.10.2013 ERJ Fifth Bridge Ponies 120cm 05/40
7) 06.10.2013 ERJ Pirunportti 120cm 01/30
8) 28.09.2013 ERJ Venice 130cm 03/40
9) 30.09.2013 ERJ Venice 130cm 05/40
10) 02.10.2013 ERJ Venice 130cm 03/40
11) 15.10.2013 ERJ Bellgrove 130cm 03/40
12) 16.10.2013 ERJ Bellgrove 130cm 06/40
13) 18.10.2013 ERJ Bellgrove 130cm 02/40
14) 15.10.2013 ERJ Zeiton Sporthorses 130cm 04/40
15) 17.10.2013 ERJ Zeiton Sporthorses 130cm 01/40
16) 18.10.2013 ERJ Fifth Bridge Ponies 120cm 06/40
17) 19.10.2013 ERJ Fifth Bridge Ponies 120cm 05/40
18) 22.10.2013 ERJ Zeiton Sporthorses 130cm 03/30
19) 24.10.2013 ERJ Zeiton Sporthorses 130cm 04/30
20) 07.11.2013 ERJ Fifth Bridge Ponies 120cm 06/40
21) 28.10.2013 ERJ Gestüt Silbereiche 130cm 02/30
22) 30.10.2013 ERJ Gestüt Silbereiche 130cm 05/30
23) 30.10.2013 ERJ Gestüt Silbereiche 130cm 03/30
24) 01.11.2013 ERJ Gestüt Silbereiche 130cm 04/30
25) 22.10.2013 ERJ Demo Yozora 130cm 01/13
26) 25.10.2013 ERJ Demo Yozora 130cm 02/13
27) 31.10.2013 ERJ-CUP Dark Side Trakehners 130cm 04/131
28) 01.11.2013 ERJ Silverlode 130cm 02/47
29) 03.11.2013 ERJ Silverlode 130cm 03/47
30) 07.12.2013 ERJ Gestut Silbereiche 130cm 01/30
31) 10.12.2013 ERJ Gestut Silbereiche 130cm 03/30
32) 11.12.2013 ERJ Gestut Silbereiche 130cm 02/30
33) 14.12.2013 ERJ Gestut Silbereiche 130cm 03/30
34) 15.11.2013 ERJ Koston Suomenhevoset 130cm 02/50
35) 22.12.2013 ERJ Jindabyna 130cm 03/40
36) 22.01.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 05/30
37) 21.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 01/30
38) 23.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 04/30
39) 25.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 01/30
40) 06.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 02/30
41) 09.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 02/30
42) 25.02.2014 ERJ Lowland Stud 130cm 02/30
43) 28.02.2014 ERJ Lowland Stud 130cm 02/30
44) 01.03.2014 ERJ Lowland Stud 130cm 05/30
45) 03.03.2014 ERJ Zurück 130cm 05/30
46) 03.03.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 03/30
47) 16.03.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 04/30
48) 17.03.2014 ERJ Dark Side Trakehners 130cm 05/30
49) 18.03.2014 ERJ Krofnock Ranch 130cm 03/30
50) 17.03.2014 ERJ Sahne Stud 130cm 06/50
51) 26.03.2014 ERJ Avenge 130cm 06/50

estevalmennus, valmentaja Penelopeia
Komea ori Roki liikkui alkulämmittelyissä hieman kärsimättömästi. Ori puski kuolaimelle ja heitteli päätään, eikä missään nimessä suostunut liikkumaan siististi käynnissä. Teimmekin siksi aluksi pelkkiä herkistämisharjoituksia. Koska käynnistä ei tullut mitään, sai ratsukko tehdä useita käynti-ravisiirtymisharjoituksia, kunnes se alkaisi sujua. Roki rauhoittuikin pikkuhiljaa ja lopulta suostuikin kuuntelemaan ratsastajansa apuja. Niinpä uskalsin päästää heidät laukkaamaan, ja itse rakensin muutaman esteen kentälle näin alkuun. Roki liikkui nyt paljon kepeämmin ja vaivattomammin, eivätkä pienet lämmittelyesteetkään olleet mahdottomia ylittää. Muutamaan otteeseen oripoika yritti karauttaa hyppyyn vähän turhan nopsakkaa vauhtia, mutta Turjake sai poninsa myös rauhoittumaan ennen kummoisempia tapaturmia. Korotin esteet ihan virallisempiin korkeuksiin, ja pyysin ratsukkoa tulemaan seuraavaksi ne. Roki ei epäröinyt hypätä, mutta huonon lähestymisen vuoksi ori pudotti ensimmäisen esteen. Toisella yrittämällä pieni ratamme sujui virhepisteettä ja jotakuinkin tyylipuhtaasti. Ennen valmennuksen lopettamista halusin kokeiluttaa ratsukolla myös okseria. Vaikka ratsastaja soikin sille epäileviä katseita ratsukko ponnisteli sen yli puhtaasti jopa toistamiseen. Sekä minä että ratsastaja lopetimme valmennuksen hyvin mielin, olihan se ollut erittäin tuottoisa.

estevalmennus, valmentaja Penelopeia
Tänään oli aika valmentaa jo toistamiseen komeaa Rockmafia oriitta. Tänään tuntui ratsukon yhteistyö sujuvan alusta asti paljon paremmin kuin viimeksi, joten en katsonut tarpeelliseksi jäädä turhan pitkiksi ajoiksi perusasioihin. Kun nopeahko alkulämmittely oli suoritettu kunnialla, sai Roki ratsastajineen treenata kentälle asettelemiani kavaletteja. Pieni ja tarkka jalkatreeni olikin orille tarpeen, ja vaikka alkuun muutama puomi nolosti maahan kolahtikin, lopulta ne sujuivat ketterältä ponilta varsin mukavanlaisesti. Kavalettien jälkeen kentälle pystytettiin muutama ristikko lyhyemmällä välimatkalla. Ravissa Roki ne suorittikin loistavasti, joten päätin korottaa esteet ihan kunnollisiksi. Päädyin tekemään kentälle kolmen esteen sarjan, kooltaan 100-110cm. Esteiden välissä oli yksi laukka-askel, mutta se vaatisi silti keskittymistä sekä ratsulta että ratsastajalta. Laukka näytti pyörivän jo alussa hyvin, joten päästin heidät kokeilemaan taitojaan sarjalla. Ensimmäisellä kerralla Roki ei malttanut odottaa, ja pudotti viimeisen puomin, mutta jo muutaman harjoituskerran jälkeen alkoi tehtävä sujua kuin vettä vaan. Onnistuneen valmennuksen päätteeksi Roki lähti ratsastajineen tekemään loppukäynnit maastopolulla.

estevalmennus, valmentaja mibula
Olin lupautunut valmentamaan turjaketta ja Rokia kahtena peräkkäisenä päivänä. Ensimmäinen estevalmennus alkoi kiukutteun merkeissä. Alkuun ori ei olisi halunnut tehdä mitään ja pisti vastaan jokaiselle avulle. Kaiken kruunasi se, ettei Roki oikein jaksanut kulkea omalla moottorilla eteenpäin. Onneksi ratsukko oli selvästi tehnyt paljon yhteistyötä ja raipan ja pohkeiden voimalla päästiin melko nopeastikin ravityöskentelyn makuun. Ori kulki alkuhankaluuksista huolimatta kivasti eteenpäin ja kuunteli ratsastajansa apuja. Laukkakin nousi todella hyvin, vaikka olikin pari ekaa askelta todella laiskaa. Jotta poniin saataisiin viirtaa, päätimme siirtyä esteille. Tänään hyppäisimme vain muutamaa esteyhdistelmää ja huomenna olisi luvassa radan ratsastusta. Ensimmäiselle esteelle lähestyminen oli hiukan tahmeaa siihen asti, kun Roki todella tajusi, että nyt hypitään esteitä! Siitä tuli yhtäkkiä kovin eteenpäinpyrkivä ja se ylitti ensimmäisen esteen kovaa ja korkealta. Lähestyminen oli silti todella hyvä ja ponnistuskohta juuri oikea. Esteeltä tultiin alas kuitenkin vauhdilla ja ratsastajalla oli täysi työ saada poni rauhoittumaan seuraavalle esteelle mennessä. Vaikka vauhti oli kaikkien esteiden ajan melko kova, ei missään vaiheessa tullut vastaan ongelmatilanteita. Poni kuitenkin kuunteli pidätteitä ja osasi hillitä innostuksensa edes jonkin verran. Loppuun ravailimme rennot loppuravit.

estevalmennus, valmentaja mibula
Toisena päivänä saavuin kentälle hieman myöhässä aikataulusta ja ratsukko olikin jo aloitellut alkuravit. Meno näytti edelliseen päivään verrattuna todella energiseltä ja kehuinkin ratsukkoa heti ensitöikseni. Kehotin ratsukkoa siirtymään laukkaan ja tekemään päätyihin pääty-ympyrät. Pitkillä sivuilla laitettiin poniin lisää vauhtia ja ympyröill testailtiin jarruja. Poni näytti toimivan oikein hyvin joten siirryttiin suoraan esterataan. Poni oli taas todella eteenpäinpyrkivä, mutta jaksoi kuunnella pidätteitä, vaikka se olisikin halunnut kirmata esteeltä esteelle kuin päätön kana. Lähestymiset olivat jälleen loistavia, mutta nopeita, joka olisi ollut pelkkää plussaa kisaradalla. Laskeutumiset olivat pehmeitä, mutta esteen jälkeen lähdettiin yleensä kiitämään seuraavaa estettä kohden, jolloin ratsastustie jäi välillä hieman oiotuksi. Kaikesta huolimatta ori jaksoi kuunnella ja ratsastaja jaksoi keskittyä nopeudesta huolimatta. Hienosti meni!

estevalmennus, valmetaja audrey
Tänään valmennusvuorossa oli hauskanniminen ori Rockmafia, tuttavallisemmin Roki, ratsastajineen. Ori oli jo kokenut ja kaikennähnyt kilparatsu, ja päätinkin ratatyöskentelyn sijaan keksiä ratsukolle jumppasarjatehtäviä. Jumppasarjat eivät suinkaan ole vain nuorten ja kokemattomien hevosten juttu, vaan hyvää aivojumppaa myös kokeneimmille ratsuille. Alkuverryttelyssä ratsukko sai tehdä kiemuraa jumppasarjan välissä - ravissa normaalisti, ja laukassa jokaiseen väliin piti tehdä laukanvaihto. Alkuun vaihdot hieman takkuilivat, sillä ratsastaja lähti hätäilemään liikaa ahtaassa välissä. Kunhan hän malttoi antaa Rokille hieman "tilaa" ja vapautta liikkua, sai laukanvaihdot mahdutettua pieneenkin käännökseen helposti. Jumppasarjaan olin kasannut niin puomeja, kavaletteja kuin pieniä pystyjäkin, ja etäisyydet vaihtelivat in-out-välistä kahteen askeleeseen. Koska sarjassa oli niin paljon vaihtelevuutta, se antoi hevoselle todella mietittävää se osalta, miten se hyppynsä tahdittaa. Ratsastaja ei saanut juurikaan auttaa Rokia hypyissä, vaan sen tuli selvitä tehtävästä mahdollisimman pienellä tuella. Ensin Roki oli selvästi hieman hämääntynyt tehtävästä ja sen eteneminen oli haparoivaa, mutta se kasasi itseluottamuksensa nopeasti ja työskenteli oikein hyvin.

estevalmennus, valmentaja Emmu
Tänään saavuin Istriaan pitämään estevalmennusta turjakkeelle ja Rokille. Ratsukko olikin jo kävelemässä alkukäyntejä saapuessani hieman etuajassa maneesille. Rakentaessani suunnittelemaani lyhyttä rataa haastattelin samalla hieman turjaketta ratsukon ongelmista. Loput ensivaikutelmastani muodostin alkuverryttelyiden aikana, kun ratsukolla oli jo silloin hieman jarrun kanssa töitä. Alkuverryttelyissä pyysin ratsukkoa tulemaan todella tiukalla tiellä olevat puomit kevyessä istunnassa ensin ravissa ja sitten laukassa. Roki ottikin jo heti ensimmäisten ravipuomien jälkeen ohjat omiin käsiinsä ja meinasi lähteä. Lisäsin tämän jälkeen verryttelytehtävään pysähdyksiä vähän väliä, mutta siirtymisien takaisin raviin tuli silti olla nopeita. Ori paranikin huimasti ja verryttelytehtävä sujui erinomaisesti. Hyppyjen kanssa unohdin kokonaan rakentamani radan ja keskityimme vain kaasun ja jarrun välisen tasapainon löytämiseen. Pyysin ratsukkoa tulemaan suhteutettua linjaa matalilla estekorkeuksilla ja ottamaan esteiden välissä pysähdyksen. Ensimmäisiä hyppyjä ottaessaan Roki oikein sinkosi esteen jälkeen eteen ja pysähtyi vasta toisen hypyn jälkeen. Helpotin tehtävää hieman ja pyysin aloittamaan ihan vaikka ravista, jos se on se vauhti, josta ponin vielä saa kiinni. Turjake päättikin ottaa neuvostani vaarin ja tuli linjaa muutaman kerran ravissa. Ei se ravissakaan heti mallikkaasti sujunut, mutta ainakin Roki saatiin siirettyä käynnin kautta pysähdykseen hiljalleen. Kun tehtävä sujui ravin kanssa, tuli ratsukko sitä vihdoinkin laukassa. Kun ponin päähän oli huolella taottu miltei tunnin verran jo kontrollia, sujui tehtävä laukassa heti mallikkaasti nopean siirtymisen kanssa. Vaikeuksien kautta voittoon siis!

20.09.2012 päiväkirjamerkintä (turjaken kirjoittama)
Tänään saapui Ruotsista ruunikon värinen riehakas ratsuponiori. Rockmafia joka sai kutsumanimekseen kivan Rokin, ei ole ehkä maailman helpoin poni ja vaatii kuskilta että hoitajalta kärsivällisyytä (ja paljon). Ruotsissa tämä poni kilpaili kenttäratsastuksessa nuoren tytön kanssa. Roki kuitenkin pääsee meillä kilpaileman ainoastaan esteillä. Tällä hetkellä ori seisoo jo omassa tarhassaan syömässä heinää tyytyväisenä uudessa kodissaan.

09.10.2012 päiväkirjamerkintä (turjaken kirjoittama)
Roki oli todella huonolla tuulella tänään kuin saavuin aamulla talliin liikuttamaan oria. Aluksi ei poni suostunut tulemaan ulos karsinasta - koska Rokin oli pakko saada syödä kaikki (lue: siis ihan kaikki!) heinät karsinan pohjalta. Noh, sitten kun se sieltä tuli niin laitoin käytävälle kiinni ja aloin hoitamaan ihan normaalisti. Kaikki meni rauhallisesti ja kivasti siihen asti kunnes poni päätti että minäpäs astun turjaken jalan päälle. Okei, tämä oli varmasti vahinko mutta että Roki tekee sen sitten neljä kertaa peräkanaa, niin en usko. Pienen taistelun jälkeen sain putsattu kaikki kaviot ja laitettu suojat jalkoihin tuli seuraava ongelma. Kuolaimet. Vaikka miten yritin saada suun auki niin mikään ei toiminut. Onneksi sitten lopuksi sain ne suuhun ja heti kun kaikki oli kiinni niin talutin ulos pihalle ja hyppäsin selkään. Käytiin alkukäynnit maastossa ja Roki oli rauhallinen ja käveli kiltisti. Kentällä sitten Roki liikkui aluksi kuin mato eikä viittiny kuunnella mitään apuja. Ehdin miettiä ehkä kymmenen syytä että miksi minä menin ostamaan jääräpäisen orin, kun poni sitten päätti että okei mä liikun ja lähti liikkumaan. Taputin ponia ja lähdettiin treenailemaan kaikenlaista. Roki oli koko tunnin ajan kiltisti sekä oli myös tallissa kuin hoidin pois sen. Lopussa ori jäi yksin talliin ja alkoi hermoilemaan, onneksi olin valmis joten vein sitten Rokin suoraan ulos tarhaan parin porkkanan kanssa.

20.10.2012 päiväkirjamerkintä (turjaken kirjoittama)
Rokin luona kävi tänään nuori tyttö vuokraamassa. Olin kertonu tytölle, jonka nimi oli Liisa, jo aiemmin että Roki saattaa olla vaikea mutta että on vain päättäväinen jos ori keksii jotain tyhmyyksiä hänen kanssa. Noh, kuulema Roki oli käyttäytynyt kuin enkeli vuokraajan kanssa ja ollu superkiva. Ihmettelin pitkään että olikohan hän vuokraamassa oikeaa ponia. Liisan piti myös seuraavana päivänä käydä orin luona joten päätin että lähden sitten tallille myös ja kas kumma. Poni oli kuin enkeli eikä tehny mitään. Puhuimme sitten tallissa samalla kun hän hoiti Rokin ja päätin että voisin sitten itekki lähteä toisella ponilla Liisan seuraksi maastoon.

08.01.2013 päiväkirjamerkintä / oma valmentajan treenit (turjaken kirjoittama)
Meidän oma valmentaja, Tiina Metsämäki, kävi tänään valmentamassa minua ja Rokia. Ulkona kentällä oli laitettu kaksi pystyä toiselle pitkälle sivulle ja toiselle puolelle muuri. Moikattiin ja puhuttiin vähän tehtävästä ja sitten lähdin verkkailemaan oria. Käveltiin pari kierrosta kunnes siirryimme raviin ja teimme voltteja, väistöjä ja muita teitä. Roki liikkui mukavan reippaasti (ainoastaan siksi että kentällä oli esteitä!) ja kerrankin kantoi ittensä hyvin. Otettiin laukka mukaan ja laukattiin pari kierrosta. Tulimme aluksi lyhyessä laukasa pystyesteet jotka olivat aluksi noin 70cm korkeita. Heti kun käännyimme pitkälle sivulle Rokin korvat kääntyivät suoraan eteenpäin ja vauhti lisääntyi. Yli päästin kuitekin helposti ja ilman virheitä ja tultiin sitten uudelleen ja uudelleen. Lopuksi pystyesteet oilivat 90cm ja 110cm sekä muuri oli noin 100cm korkea. Roki hyppäsi leikiten pystyesteiden yli, muurilla katteli vähän mutta yli päästiin siitäkin. Tulimme vielä kerran uudestaan ja tälläkertaa meni paljon paremmin. Tempo pysyi hyvin (sekä Roki pysyi käsissä), ponnistuspaikat olivat hyvät, ei liian kaukaa tai liian läheltä sekä Roki välittäny yhtään vaikka ulkona tuuli oikein kunnolla.

04.09.2014 päiväkirjamerkinä (turjaken kirjoittama)
Rokille syntyi neljäs jälkeläinen noin kaksi kuukautta sitten. Tämä hieno varsa jäi meille kotiin asumaan ja toivomme että hänestä tulee yhtä hieno esteponi kuin isänsä. Roki taas ei ole tehnyt kauhean paljon, koska ori ei enään kilpaile, pääsee hän olemaan ulkona melkein kokoajan. Satunnaisesti joku tallitytöistä saattaa lähteä herran kanssa käppäilemään maastoon mutta suureksiosaksi Roki elää rauhallista elämää. Tänään myös ilmoitin orin VRPL:n. Toivotaan että Roki mahtuu mukaan siihen ja saisi edes jonkunlaisen tuloksen.

Ulkoasu © VRL-08691   |   Sivun kuvat © tallin omaisuutta!   |   Virtuaalitalli   -  Virtuaalihevonen   -  a SIM-game stable